Καστρο Νικηφόρου Φωκα

Με αυτήν την ονομασία είναι γνωστότερο κατά τα νεότερα χρόνια, το Κάστρο Ρόκας ή Φρούριο Κανλί Καστέλι, ή Κάστρο Προφήτη Ηλία, που μέρος του στέκετε περήφανο ακόμα, λιγότερο από 1 χιλιόμετρο μακριά από τους αμπελώνες μας.

Μέρος του κάστρου έχει κατασκευαστεί στα ερείπια του αρχαίου μινωικού οικισμού της Λυκάστου. Ο οικισμός της Λυκάστου αναφέρετε για πρώτη φορά από τον Όμηρο, όπου Λυκάστιοι φαίνετε να έχουν σταλθεί να πολεμήσουν στον Τρωικό πόλεμο.

Το Κάστρο έχει χτιστεί από τον Νικηφόρο Φωκά το 961μ.χ μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς πειρατές, με σκοπό να μεταφέρει την πόλη του Χάνδακα στην περιοχή όπου βρίσκετε σήμερα το φρούριο. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε αργότερα από Ενετούς, Τούρκους αλλά και Έλληνες για πολεμικούς και οχυρωματικούς σκοπούς.

Το φρούριο κατά την περίοδο των Ενετοκρητικών πολέμων εναντίων των Οθωμανών ονομάστηκε Κανλί Καστέλι, δηλαδή ματωμένο φρούριο, εξαιτίας των πολλών απωλειών που είχαν οι Οθωμανοί κατά την διάρκεια των μαχών.

Σήμερα στέκετε περήφανο με εμφανή σημάδια από τις πληγές του χρόνου.

Το χωρίο του Προφήτη Ηλία έχει σήμερα 1400 κατοίκους, και η περιοχή πέραν από ιστορικά αμπελουργική παράγει οπωροκηπευτικά, λάδι, ελιές, ανθοκομικά & κτηνοτροφικά προϊόντα.